Meteen naar de inhoud
Home » Ontwikkelingen Stichting » 35 studenten aan de studie en pakkettenactie

35 studenten aan de studie en pakkettenactie

Bakaatboto (recreatieoord in district Brokopondo)

Yes! Het was fantastisch om enkele maanden geleden terug op vakantie te zijn in Suriname. Ik heb genoten van dit prachtige land en tegelijkertijd namens de stichting zinvolle overlegmomenten gehad met diverse partners en instanties. In deze nieuwsbrief vindt u een korte foto-impressie van de verschillende bezoeken in Suriname. Verder de aankondiging van de tweede voedselpakkettenactie van dit jaar, de 35 studenten die dankzij uw hulp het nieuwe studiejaar kunnen doorlopen, de leuke inzamelacties in Deventer en ons nieuwste opkomend project voor 2023.


Voedselpakketten in tijden van nood

Voor de tweede keer dit jaar zal onze stichting met uw hulp, minimaal 100 individuen/gezinnen voorzien van een voedselpakket. Met het verstrekken van een voedselpakket bestaande uit basisgoederen ter waarde van 25 euro is een gezin voor twee weken voorzien van voeding. Het is vanzelfsprekend geen structurele oplossing, maar het brengt tijdelijk verlichting in een financiële zware tijd. Als gevolg van de stijgende wisselkoers worden de prijzen in de winkels haast dagelijks bijgesteld. Ook de tarieven van de nutsbedrijven zijn verhoogd, terwijl de lonen niet stijgen. Voor veel mensen is het een immense uitdaging om rond te komen van 150 euro per maand. De nood blijft daardoor onverminderd hoog.

(We hebben zorgvuldig berekend dat het nog steeds financieel voordeliger is om een deel van de producten in Nederland in te kopen en te transporteren naar Suriname)

Ondersteund u ons opnieuw met een bijdrage? Dat kan door op ‘donatie voedselpakket’ te klikken. Ontzettend bedankt!           (uw gift is fiscaal aftrekbaar)


35 studenten!

Onderwijs is misschien wel de belangrijkste sleutel om armoede duurzaam te doorbreken. Als stichting willen we daarom samen met onze partners zoveel mogelijk het onderwijsproces blijven stimuleren om de armoede cirkel te doorbreken. In onze laatste nieuwsbrief is u verteld over de samenwerking met Ewald P. Meyer Lyceum (VWO). De uitnodiging werd gedaan om het schoolgeld (18 euro) voor een leerling te betalen. Er is door velen positief gereageerd op dit project. We hebben met uw hulp het schoolgeld van 35 studenten mogen betalen.  

Tijdens ons bezoek aan Suriname heb ik ook enkele moedige studenten van de school persoonlijk mogen ontmoeten. Zij deelden verhalen over een groter wordende groep studenten die over onvoldoende financiën middelen beschikt. Studenten die als gevolg hiervan meerdere dagen niet kunnen eten of geen goede bril kunnen kopen, genoodzaakt zijn om elke avond tot vroeg in ochtend te werken of geen geld hebben om te reizen met het openbaar vervoer. Het maakt dat veel studenten voor de keus komen te staan om de opleiding voortijdig af te breken. Het is vanwege schaamte ook niet altijd van de buitenkant zichtbaar welke studenten gebukt gaan onder armoede. 


Een foto-impressie van het bezoek van de Stichting in Suriname

Jenoah verstrekt symbolisch een rugtas aan de directeur Glenn Lugard  van de basisschool in Latour. Er zijn in totaal 25 tassen gevuld met schoolmateriaal bestemd voor de financieel kwetsbare leerlingen.

Een prettige kennismaking met dhr. Wilgo Koster, die coördinator is van de buurtorganisatie Stibula in Latour. Latour is een gemeente in Suriname waar veel bewoners dagelijks te maken hebben met armoede. Namens de stichting mochten wij enkele knutselspullen overhandigen voor hun creatieve groep die in de vakantie begint.

Annelies Breeveld in gesprek met revalidatiearts Milton Pelgrim. Hij is op dit moment de enige werkzame revalidatiearts in Suriname. Namens de stichting werd hem een doos overhandigt met hulpmiddelen voor de revalidatie en werd in het gesprek inspiratie opgedaan hoe de stichting in de toekomst mogelijk ook van betekenis kan zijn.

Kennismaking met de directie van het Ewald P. Meyer Lyceum. De directie, studenten en decanaat zijn alle donateurs zeer erkentelijk voor de ondersteuning aan de 35 studenten.


Wereldarmoededag

17 Oktober is de internationale dag van het verzet tegen armoede, ook bekend als wereldarmoededag. Terecht, want wereldwijd leven bijna 800 miljoen mensen in armoede. Esther Breeveld en Lise Rinsma hebben met hun eigen opgezette actie dit onderwerp op de kaart gezet en tegelijkertijd geld ingezameld voor de Stichting (zie foto). Toppers! 

Wilt u ook met een eigen inzamelactie aandacht vragen voor armoede? Neem dan contact met ons op.


Lise Rinsma plaatst hier voor 1 van de 60 medeleerlingen een gekleurd plukje en heeft met haar actie 150 euro ingezameld voor de Stichting.

Esther en haar team hebben een heerlijke Moksi alesi (Surinaams gerecht) bereid voor 67 personen en daarmee een bedrag van 600 euro ingezameld voor de stichting.

Op initiatief van Marieke Rinsma was Hoop voor Suriname in September het goede doel voor de ‘flessenknop’ bij de Plus in Schalkaar. Dank aan Marieke, Plus Schalkhaar en alle donateurs. Uiteindelijk is er een bedrag van 40 euro gedoneerd.

Help je mee door ook bij je eigen supermarkt Hoop voor Suriname voor te dragen als het goede doel bij de flessenautomaat?


Nieuw project: Dansen, zingen en acteren
Het bovenstaande is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Meedoen kost geld. Armoede maakt dat kinderen, jongeren en volwassenen niet ten volle mee kunnen doen in de samenleving. Geen geld voor sport, muziek of dans. Dit staat bekend als sociale armoede. We leggen ons hier niet bij neer en slaan de handen ineen met theater school On Stage Performing Arts in Suriname. Op dit moment wordt toegewerkt naar officiële samenwerking om een ieder de kans te bieden zich te kunnen ontwikkelen op deze theaterschool. We zijn ervan overtuigd (en door onderzoek bevestigd) dat deelname aan sport, muziek of dans een positief effect heeft op de gezondheid en bijdraagt aan het doorbreken van armoede. In onze volgende nieuwsbrief vertellen we u graag meer over dit project.

Ontzettend bedankt voor uw eenmalige of maandelijkse financiële bijdrage. Onderaan de pagina staat ook een doneerknop, mocht u ons willen steunen met een gift. Blijf ons voor de meeste actuele berichtgeving ook volgen @stichtinghoopvoorsuriname via facebook en Instagram

Hartelijke groeten,
Andrew Breeveld
Voorzitter Stichting Hoop voor Suriname

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *