Meteen naar de inhoud
meer

OVer suriname

Suriname is een prachtig en fascinerend land. Het is vier keer zo groot als Nederland met slechts 580.000 inwoners. Suriname is gelegen in Zuid Amerika en grenst aan Frans Guyana, Guyana en Brazilië. Het land wordt gekenmerkt door de prachtige natuur. Het heeft een achtertuin van ongerept Amazone regenwoud dat meer dan 80% van het hele land beslaat en behoort daarom tot één van de bosrijkste landen ter wereld. In dit bosrijk gebied zijn er vele unieke planten en diersoorten te vinden.

Suriname heeft een rijke geschiedenis. In 1492 hebben de Spanjaarden in de omgeving voet aan wal gezet, maar de werkelijke kolonisatieperiode begint echter met de Engelsen in 1650. Uiteindelijk wordt Suriname na vredesonderhandelingen tussen Engelsen en de Zeeuwen rond 1667 ingeruild voor de stad New York. Vanaf dat moment ontwikkelt zich tussen Nederland en Suriname een lange gedeelde geschiedenis van 300 jaar, maar op 25 november 1975 wordt Suriname uiteindelijk uitgeroepen tot een volledig onafhankelijke republiek.

Als gevolg van deze rijke geschiedenis bestaat Suriname uit een zeer gemengde bevolking. De voorouders van deze gemengde bevolking komen vanuit de hele wereld. In Suriname wonen onder andere mensen van Indiaanse, Hindoestaanse, Creoolse, Chinese, Europese en Javaanse afkomst. De afgelopen jaren aangevuld met grote groepen Brazilianen, (nieuwe)Chinezen, Cubanen en Haitianen. Het is een multiculturele samenleving waar de verschillende etnische groepen al eeuwen in harmonie met elkaar leven. De culturele diversiteit wordt zichtbaar in de Surinaamse keuken, de feestdagen en de talen die er worden gesproken.

Het is de adembenemende natuur, de rijke geschiedenis en de etnische veelvormigheid die Suriname tot een unieke en prachtig land en reisbestemming maken.

suriname-rivier
suriname-boten
Hulp bieden

Armoede in Suriname

Helaas gaat Suriname op dit moment gebukt onder een zware economische crisis met directe gevolgen voor de lokale bevolking. De Caribbean Quarterly Bulletin van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) geeft aan dat het Surinaams armoedeniveau dat voor de corona pandemie al relatief hoog was, verder verslechtert. Uit een online onderzoek van de IDB wordt duidelijk dat het percentage huishoudens dat onder het minimuminkomen valt van 23,2 procent in januari naar 31,7 procent steeg in de periode april-juli 2020. Huishoudens met lage inkomens werden het meest geconfronteerd met baanverlies (35,9 procent vergeleken met midden en hoge inkomens huishoudens (respectievelijk 27 procent en 14,9 procent).

Verder blijkt dat 64,7 procent van de huishoudens met een laag inkomen een veel te laag maandinkomen heeft om in de basisbehoeften te voorzien. Geld voor deze basisuitgaven is namelijk al na een week op. Volgens het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) is de Surinaamse economie over 2020 mede door de corona crisis met 13,1 procent zijn gekrompen.